Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2017 roku
A A ACeny towarów i usług konsumpcyjnych w kwietniu 2017 r., w stosunku do poprzedniego miesiąca, wzrosły o 0,3% (w tym usług – o 0,7%, a towarów – o 0,1%). W poszczególnych grupach towarów i usług konsumpcyjnych odnotowano zróżnicowaną dynamikę cen. Największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem miały w tym okresie wyższe ceny odzieży i obuwia (o 3,0%), w zakresie transportu (o 0,7%) oraz mieszkania (o 0,2%), które podwyższyły wskaźnik odpowiednio o 0,16 p. proc., 0,07 p. proc. i 0,04 p. proc. Niższe ceny napojów alkoholowych i wyrobów tytoniowych (o 0,4%) obniżyły ten wskaźnik o 0,02 p. proc.
Wyszczególnienie | IV 2017 | I-IV 2017 | ||
XII 2016= =100 |
IV 2016 =100 |
III 2017= |
I-IV 2016= =100 |
|
O G Ó Ł E M |
100,9 |
102,0 |
100,3 |
102,0 |
Żywność, napoje bezalkoholowe |
101,9 |
102,4 |
99,9 |
102,8 |
Żywność i napoje bezalkoholowe |
102,3 |
102,8 |
100,0 |
103,3 |
w tym żywność |
102,5 |
103,0 |
100,0 |
103,6 |
Napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe |
100,3 |
100,8 |
99,6 |
101,0 |
Odzież i obuwie |
98,5 |
94,7 |
103,0 |
94,5 |
Mieszkanie |
100,9 |
101,5 |
100,2 |
101,2 |
Użytkowanie mieszkania lub domu i nośniki energii |
101,1 |
101,8 |
100,2 |
101,4 |
w tym nośniki energii |
100,7 |
101,4 |
100,1 |
100,9 |
Wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego |
100,2 |
100,3 |
99,9 |
100,6 |
Zdrowie |
101,1 |
101,2 |
100,2 |
101,0 |
Transport |
99,8 |
108,7 |
100,7 |
109,5 |
w tym paliwa do prywatnych środków transportu |
98,5 |
114,4 |
99,1 |
117,5 |
Łączność |
99,6 |
99,3 |
100,0 |
98,9 |
Rekreacja i kultura |
101,5 |
102,4 |
100,3 |
100,4 |
Edukacja |
100,2 |
100,9 |
100,0 |
100,8 |
Restauracje i hotele |
100,8 |
101,8 |
100,2 |
101,9 |
Inne towary i usługi |
101,0 |
103,1 |
100,2 |
103,3 |
W kwietniu br. ceny żywności pozostały na poziomie obserwowanym przed miesiącem (wobec spadku o 0,5% w marcu br.). Najbardziej podrożało mięso (przeciętnie o 0,9%, w tym mięso wieprzowe – o 3,3%, wołowe i cielęce – o 0,6%, wędliny – o 0,4%, przy spadku cen mięsa drobiowego – o 0,6%). Więcej niż przed miesiącem konsumenci płacili także za ryż (o 0,4%), pieczywo (o 0,3%) oraz warzywa (o 0,1%). Ceny makaronów i produktów makaronowych pozostały na poziomie notowanym w poprzednim miesiącu. W kwietniu br. niższe były natomiast ceny mąki (o 3,0%), tłuszczów zwierzęcych (o 2,1%) i roślinnych (o 1,8%). Tańsze niż w marcu br. były owoce (o 0,9%) oraz ryby i owoce morza, a także cukier (po 0,4%). Mniej niż przed miesiącem konsumenci płacili również za artykuły w grupie „mleko, sery i jaja” (przeciętnie o 0,3%, w tym za jaja – o 0,9%, sery i twarogi – o 0,5%, jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne – o 0,1%, przy wzroście cen mleka – o 0,2%). Ceny napojów bezalkoholowych w porównaniu z poprzednim miesiącem obniżyły się o 0,2%. Mniej niż w marcu br. płacono za kakao i czekoladę w proszku (o 1,3%), soki owocowe (o 1,1%) oraz wody mineralne lub źródlane (o 0,2%). Ceny herbaty utrzymały się na poziomie notowanym przed miesiącem. Wzrosły natomiast ceny kawy, a także soków warzywnych i owocowo-warzywnych (po 0,2%). Za wyroby tytoniowe należało zapłacić o 0,6%, a za napoje alkoholowe o 0,3% mniej niż w poprzednim miesiącu.