Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2022 roku
A A AW 2022 r. dostawy1 na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4642 tys. ton i były wyższe o 6,8% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 9,1%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 3,5%).
W 2022 r. o wiele wyższe niż w poprzednim roku były dostawy mąki pszennej; przetworów mięsnych i podrobowych ze zwierząt rzeźnych; mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych. Znaczący wzrost dostaw zanotowano również dla następujących artykułów żywnościowych: margaryna i produkty do smarowania; mięso drobiowe; wody mineralne i inne napoje bezalkoholowe. W porównaniu z 2021 r. zdecydowanie mniejsze były natomiast dostawy konserw, wędlin, wyrobów wędliniarskich drobiowych; wódki czystej; masła i pozostałych tłuszczów do smarowania.
1 Dostawy zdefiniowane zostały jako ilość wytworzonych w kraju wyrobów (dane dotyczą podmiotów gospodarczych, w których liczba pracujących przekracza 9 osób) pomniejszona o ich eksport i powiększona o import, skorygowana o saldo zmian zapasów u producentów (dane dotyczą podmiotów gospodarczych, w których liczba pracujących przekracza 49 osób).