Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2023 roku



W 2023 r. dostawy1 na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4460 tys. ton i były niższe o 4,4% w porównaniu z rokiem poprzednim. Spadły dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 9,4%), natomiast wzrosły mięsa drobiowego (o 3,0%).
W 2023 r. zdecydowanie mniejsze niż w poprzednim roku były dostawy następujących towarów żywnościowych: konserwy, wędliny wyroby wędliniarskie drobiowe; przetwory mięsne i podrobowe ze zwierząt rzeźnych; wódka czysta; margaryna i produkty do smarowania o obniżonej lub niskiej zawartości tłuszczu; makaron. W porównaniu z 2022 r. wyższe były natomiast dostawy ryb morskich mrożonych; masła i pozostałych tłuszczy do smarowania; sera i twarogów; czekolady oraz mięsa drobiowego. Niewielki wzrost odnotowano również w dostawach wód mineralnych i innych napojów bezalkoholowych oraz cukru.
1 Dostawy zdefiniowane zostały jako ilość wytworzonych w kraju wyrobów (dane dotyczą podmiotów gospodarczych, w których liczba pracujących przekracza 9 osób) pomniejszona o ich eksport i powiększona o import, skorygowana o saldo zmian zapasów u producentów (dane dotyczą podmiotów gospodarczych, w których liczba pracujących przekracza 49 osób).