Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2021 roku
A A AW 2021 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4348 tys. ton i były wyższe o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 5,4%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 1,3%).
W 2021 r. o wiele wyższe niż w poprzednim roku były dostawy ryb morskich mrożonych; czekolady (łącznie z czekoladkami i wyrobami czekoladowanymi oraz czekoladą białą); wódki, likierów, innych napojów spirytusowych, w tym wódki czystej. Znaczący wzrost dostaw zanotowano również dla następujących artykułów żywnościowych: mięso surowe ze zwierząt rzeźnych; przetwory mięsne i podrobowe ze zwierząt rzeźnych; wina i miody pitne, w tym wina gronowe (łącznie z wermutem). W porównaniu z 2020 r. zdecydowanie mniejsze były natomiast dostawy konserw, wędlin, wyrobów wędliniarskich drobiowych; margaryny i produktów do smarowania oraz mąki żytniej.