Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2019 roku

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj
04.09.2020

W 2019 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:

  • żywiec rzeźny ogółem – 7107,3 tys. ton, produkcja utrzymała się na zbliżonym poziomie (spadek o 0,1%) w stosunku do 2018 r.;
  • mleko – 14089,9 mln litrów, tj. o 2,3%  więcej niż w 2018 r.;
  • jaja kurze – 12056,5 mln sztuk, tj. wzrost o 2,1%  w porównaniu do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 483,8 kg, a mleka 959 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 939 litrów w 2018 r.

W 2019 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5803 litrów i w stosunku do 2018 r. wzrosła o 1,0% (o 56 litrów), nieśność kur wzrosła w skali roku o 1,4 % i wynosiła 220 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.


14.09.2020 r. :

W informacji sygnalnej „Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2019 r.” zostały skorygowane dane dotyczące produkcji mleka w tysiącach ton (Tablica nr 16).

Do góry

Newsletter