Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2018 roku



W 2018 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 7111,5 tys. ton, wzrost w stosunku do 2017 r. o 3,7%; mleko – 13767,8 mln litrów, tj. o 3,5% więcej niż w 2017 r.; jaja kurze – 11814,3 mln sztuk, tj. wzrost o 7,4% do poprzedniego roku.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 484,8 kg, a mleka 939 litrów wobec odpowiednio 469,0 kg oraz 910 litrów w 2017 r.
W 2018 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5747 litrów i w stosunku do 2017 r. wzrosła o 1,1% (o 60 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 217 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.