Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2015 roku
A A A
08.09.2016
W 2015 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
- żywiec rzeźny ogółem – 6157,4 tys. ton, tj. o 5,3% więcej niż w 2014 r.,
- mleko – 12859,4 mln litrów, tj. o 2,0% więcej niż w 2014 r.,
- jaja kurze – 10474,0 mln sztuk, tj. o 2,1% więcej niż rok wcześniej.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 423,3 kg, a mleka 884 litrów wobec odpowiednio 401,5 kg oraz 866 l w 2014 r.
W 2015 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5395 litrów i w stosunku do 2014 r. wzrosła o 4,5% (o 231 litry), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 2,2 %, a wydajność wełny od 1 owcy nie zmieniła się w stosunku do poprzedniego roku i wynosiła 3,2 kg.