Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2017 roku

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj
06.09.2018

W 2017 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych: żywiec rzeźny ogółem – 6857,3 tys. ton, wzrost w stosunku do 2016 r. o 3,6%, mleko – 13304,6 mln litrów, tj. o 3,4% więcej niż w 2016 r., jaja kurze – 10998,2 mln sztuk, tj. wzrost o 3,8% do poprzedniego roku.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 469,0 kg, a mleka 910 litrów wobec odpowiednio 455,3 kg oraz 885 litrów w 2016 r.

W 2017 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5687 litrów i w stosunku do 2016 r. wzrosła o 2,2% (o 124 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 0,5 % i wynosiła 218 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na takim samym poziomie jak w poprzednim roku i wynosiła 3,3 kg.

 

Żywiec rzeźny

W 2017 r. wyprodukowano 6857,3 tys. ton żywca rzeźnego ogółem, o 236,3 tys. ton, (tj. o 3,6%) więcej niż w 2016 r. W przeliczeniu na wagę mięsa (tzw. waga bita ciepła) produkcja ogółem wyniosła 5097,4 tys. ton i była wyższa od uzyskanej w poprzednim roku o 158,2 tys. ton, tj. o 3,2%.

W gospodarstwach indywidualnych wyprodukowano w 2017 r. 6047,3 tys. ton żywca, tj. o 387,5 tys. ton (o 6,8% więcej) niż w 2016 r. Produkcja żywca z tych gospodarstw stanowiła 88,2% produkcji krajowej.

Do góry

Newsletter