Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2012 r.



03.09.2013
W 2012 r., uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
- żywiec rzeźny ogółem – 5279,0 tys. ton, tj. o 0,1% mniej niż przed rokiem,
- mleko – 12298,8 mln litrów, tj. o 2% więcej niż w 2011 r.,
- jaja kurze – 9536,5 mln sztuk, tj. o 8,1% mniej niż przed rokiem.-
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 350,8 kg, a mleka 817 litrów wobec odpowiednio 342,2 kg oraz 780 l w 2011 r. W 2012 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 4845 litrów i w stosunku do 2011 r. wzrosła o 4,9% (o 227 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 7,6% i wyniosła 195 sztuk jaj od 1 kury nioski, a wydajność wełny od 1 owcy zmniejszyła się do poziomu 3 kg, tj. o 11,8%.