Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2016 roku



08.09.2017
W 2016 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
- żywiec rzeźny ogółem – 6621,0 tys. ton, wzrost w stosunku do roku 2015 o 7,5%,
- mleko – 12876,2 mln litrów, tj. o 0,1%, więcej niż w 2015 r.
- jaja kurze – 10599,6 mln sztuk, tj. wzrost o 1,2% do poprzedniego roku.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 455,3 kg, a mleka 885 litrów wobec odpowiednio 423,3 kg oraz 884 litrów w 2015 r.
W 2016 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5563 litrów i w stosunku do 2015 r. wzrosła o 3,1% (o 168 litrów), nieśność kur zmniejszyła się w skali roku o 1,8 % i wynosiła 219 sztuk od jednej nioski, a wydajność wełny od 1 owcy wzrosła w stosunku do poprzedniego roku o 3,1% i wynosiła 3,3 kg.