Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2014 r.

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj
08.09.2015

W 2014 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:

  • żywiec rzeźny ogółem – 5844,9 tys. ton, tj. o 12,3% więcej niż w 2013 r.,
  • mleko – 12607,3 mln litrów, tj. o 2,1% więcej niż w 2013 r.,
  • jaja kurze – 10255,3  mln sztuk, tj. o 2,1%  więcej niż rok wcześniej.

Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 401,5 kg, a mleka 866 litrów wobec odpowiednio 356,3 kg oraz 845 l w 2013 r.

W  2014 r.  przeciętna  roczna  wydajność  mleka  od  1  krowy  wyniosła 5164 litrów i w stosunku do  2013 r. wzrosła o 3,7%  (o 186 litry),  nieśność  kur zwiększyła się w skali roku o 9,1 %, a wydajność wełny od 1 owcy zwiększyła się o 6,7% do poziomu 3,2 kg.

Do góry

Newsletter