Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2014 r.
A A A
08.09.2015
W 2014 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
- żywiec rzeźny ogółem – 5844,9 tys. ton, tj. o 12,3% więcej niż w 2013 r.,
- mleko – 12607,3 mln litrów, tj. o 2,1% więcej niż w 2013 r.,
- jaja kurze – 10255,3 mln sztuk, tj. o 2,1% więcej niż rok wcześniej.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 401,5 kg, a mleka 866 litrów wobec odpowiednio 356,3 kg oraz 845 l w 2013 r.
W 2014 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 5164 litrów i w stosunku do 2013 r. wzrosła o 3,7% (o 186 litry), nieśność kur zwiększyła się w skali roku o 9,1 %, a wydajność wełny od 1 owcy zwiększyła się o 6,7% do poziomu 3,2 kg.