Wstępny szacunek głównych ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych w 2024 roku



31.07.2024
Wyniki wstępnego szacunku produkcji głównych upraw rolnych i ogrodniczych w 2024 r. przedstawiają się następująco:
- zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wstępnie szacuje się na 25,6 mln t, tj. o ok. 4% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
- zbiory rzepaku i rzepiku ocenia się na ok. 3,4 mln t, tj. o ok. 9% mniej od zbiorów ubiegłorocznych;
- produkcję warzyw gruntowych ocenia się na ok. 3,8 mln t, tj. na poziomie wyższym o 2% w porównaniu do roku ubiegłego;
- szacuje się, że zbiory owoców z drzew będą o ok. 17% niższe od ubiegłorocznych i wyniosą ok. 3,6 mln t;
- produkcję owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych szacuje się na 501 tys. t, czyli o ponad 11% mniej od zbiorów w 2023 r.
Niekorzystny wpływ na kształtowanie się produkcji roślinnej w bieżącym roku miały przede wszystkim:
- notowane w drugiej połowie kwietnia przymrozki (miejscami nawet poniżej ‑9°C) powodujące rejonami uszkodzenia niektórych upraw rolnych, a także kwitnących drzew i krzewów owocowych oraz plantacji jagodowych;
- niedobór opadów deszczu w drugiej połowie kwietnia i w maju, powodujący rejonami nadmierne przesuszenie gleby i ograniczający możliwości produkcyjne wielu roślin uprawnych, w tym zbóż;
- lokalnie występujące w czerwcu i lipcu ekstremalne zjawiska klimatyczne, tj. burze, gradobicia i nawałnice połączone z silnym wiatrem.
Korzystnie natomiast wpłynęły:
- przeprowadzenie siewów zbóż i rzepaku w optymalnych terminach agrotechnicznych;
- dobre wyrośnięcie i rozkrzewienie roślin ozimych jesienią 2023 r.;
- dobre przezimowanie upraw (zaorano jedynie 0,1% zasianej powierzchni zbóż ozimych).