Badanie koniunktury w gospodarstwach rolnych
A A ANiniejsze opracowanie przedstawia wyniki ankiety przeprowadzonej w czerwcu 2014 r. Badaniem zostały objęte gospodarstwa rolne osób prawnych i jednostek organizacyjnych niemających osobowości prawnej oraz wylosowana próba gospodarstw indywidualnych (25,5 tys.) o wielkości ekonomicznej1 powyżej 4 tys. euro (tj. powyżej 15,6 tys. zł.).
W ocenie rolników zmiany koniunktury jakie miały miejsce w I półroczu br. kształtowały się niekorzystnie, biorąc pod uwagę salda odpowiedzi na pytania dotyczące ogólnej sytuacji gospodarstw rolnych, opłacalności produkcji rolnej oraz popytu na produkty rolne. Pesymistyczne były również prognozy dotyczące zmian w II półroczu 2014 r. Należy jednak podkreślić, że opinie rolników o bieżącej (czerwiec 2014 r.) sytuacji ogólnej gospodarstwa rolnego były korzystne, a przewaga opinii pozytywnych nad negatywnymi wzrosła w porównaniu do poprzedniej edycji badania i wynosiła 4,1 p. procentowego.
1Wielkość ekonomiczna gospodarstwa rolnego jest to całkowita standardowa produkcja gospodarstwa wyrażona w euro. Wielkość ekonomiczna jest liczona zgodnie z metodologią UE zawartą w Rozporządzeniu Komisji (WE) nr 1242/2008.
Rozporządzenie definiuje produkcję określonej działalności rolniczej jako wartość produkcji rolnej brutto uzyskanej z jednego hektara uprawy lub od jednej sztuki zwierząt gospodarskich. Wartość oblicza się poprzez przemnożenie produkcji z 1 ha lub od 1 szt. zwierząt przez cenę na terenie gospodarstwa rolnego, bez VAT, podatków od produktów i dopłat bezpośrednich. Standardowa produkcja (SP) oznacza wartość produkcji odpowiadającej przeciętnej sytuacji w danym regionie. Jest obliczana jako średnia z pięciu lat wartość produkcji z określonej działalności rolniczej. Całkowita standardowa produkcja gospodarstwa jest sumą wartości uzyskanych (dla każdej działalności rolniczej prowadzonej w gospodarstwie) poprzez przemnożenie współczynników SP dla danej działalności przez liczbę hektarów lub liczbę zwierząt.