Zwierzęta gospodarskie
Definicja:
Zwierzęta znajdujące się w gospodarstwie o północy w dniu referencyjnym badania oraz zwierzęta wysłane na redyki, wypasy i do bacówek. Do zwierząt gospodarskich zalicza się następujące gatunki: koniowate (z gatunku Equus caballus, Equus sinus), bydło (z gatunku Bos taurus, Bubalus bubalis, Beefalo), świnia (z gatunku Sus scrofa domestica), owce (z gatunku Ovis aries), kozy ( z podgatunku Capra aegagrus hircus), drób (z gatunków: Gallus Gallus - kury; Meleagris spp. - indyki; Anas spp. i Cairina moschata - kaczki; Anser anser dom. - gęsi; Coturnix spp. - przepiórki; Numida meleagris dom. - perliczki; Columbinae spp. - gołębie; Struthio camelus - strusie; Pavo - pawie; Cygnus - łabędzie i inne, ale bez ptactwa utrzymywanego do celów łowieckich, ani do produkcji mięsa), króliki (z gatunku Oryctolagus cuniculus), zwierzęta futerkowe (samice; łącznie wszystkie gatunki),rodziny pszczele (pszczoły miodne - rodzina Apis) oraz pozostałe zwierzęta utrzymywane w gospodarstwie rolnym dla produkcji mięsa (np. sarny, daniele, dziki itp.).
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Pojęcie podrzędne:
Dziedzina:
Działalność rolnicza
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: