Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Drób

Nazwa angielska: Poultry - total

Definicja:
Ptactwo domowe w wieku powyżej 2 tygodni obejmujące: drób kurzy, tj. ptactwo z gatunku Gallus gallus (brojlery, kury i koguty na rzeź, kury nioski do produkcji jaj konsumpcyjnych, kury nioski do produkcji jaj wylęgowych); indyki, tj. ptactwo z gatunku Meleagris spp. (indyczki, indory i indyczęta, łącznie z broilerami indyczymi); gęsi, tj. ptactwo z gatunku Anser anser domesticus (gęsi, gąsiory i gęsięta, łącznie z brojlerami gęsimi); kaczki, tj. ptactwo z gatunku Anas i Cairina moschata (kaczki, kaczory i kaczęta, wraz z brojlerami); drób pozostały, np. perliczki (gat. Numida meleagris dom.), przepiórki (gat.Coturnix spp.), strusie (gat. Struthio camelus), pawie (gat. Pavo), łabędzie (gat. Cygnus), gołębie (gat. Columbinae spp.) i inne. Nie ujmuje się ptactwa utrzymywanego do celów łowieckich, a nie do produkcji mięsa

Źródło definicji:
  • Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Biuro Spisów
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2001 r.

Pojęcie nadrzędne:

Pojęcie podrzędne:

Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter