Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Bydło

Nazwa angielska: Bovine animals

Definicja:

Zwierzęta gospodarskie z gatunku Bos taurus (bydło) oraz Bubalus bubalis i Beefalo.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Obejmujące: cielęta (byczki i jałówki w wieku poniżej 1 roku), młode bydło, tj. byczki i jałówki w wieku od 1 do 2 lat (nie ukończonych), pozostałe bydło w wieku 2 lat i więcej (ukończone 24 miesiące i więcej), tj. buhaje (rozpłodowe i kastraty), jałówki, krowy mleczne, tj. krowy, których mleko wykorzystywane jest wyłącznie do spożycia lub do produkcji wyrobów mleczarskich, krowy pozostałe (tj. krowy ras mięsnych i krzyżówek ras mięsnych, których mleko wykorzystywane jest do odchowu cieląt lub na pasze dla innych zwierząt).


Źródło definicji:
  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1165/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie statystyk dotyczących zwierząt gospodarskich i mięsa i uchylające dyrektywy Rady 93/23/EWG, 93/24/EWG oraz 93/25/EWG
    Miejsce publikacji: (Dz. Urz. UE L 321 z 01.12.2008, str. 1, z późn. zm.)

Pojęcie nadrzędne:

Pojęcie podrzędne:

Dziedzina:
Działalność rolnicza

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter