Menu
	
	
	
	
		
	
	
	
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
									
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
		
					
			
	
		Pracujący w gospodarce narodowej w Polsce we wrześniu 2024 r.
						27.02.2025					
					 
					
						Na ostatni dzień września 2024 r. w gospodarce narodowej było 15138,7 tys. pracujących. Średnia wieku i mediana wieku pracujących w gospodarce narodowej były zbliżone. Średnia wieku wyniosła 42,8 roku, mediana wieku 42,0 lata.					
															Czytaj dalej
					
				Rewitalizacja w gminach w 2023 r.
						27.02.2025					
					 
					
						1290 gmin (tj. 52,1% wszystkich w Polsce) prowadziło w 2023 r. działania rewitalizacyjne na podstawie programów rewitalizacji (GPR/PR) i innych dokumentów strategicznych (IDS). W 2023 r. na obszarze rewitalizacji o powierzchni 1029,4 tys. ha (3,3% powierzchni kraju) mieszkało 4823,4 tys. osób (12,8% ludności Polski).					
															Czytaj dalej
					
				Satelitarny rachunek kultury w 2020 r.
						27.02.2025					
					 
					
						Wartość dodana brutto wytworzona przez obszar kultury osiągnęła niemal 60 mld zł. Trzy dziedziny dominowały w większości transakcji w ramach satelitarnego rachunku kultury: Reklama, Sztuki audiowizualne i multimedia oraz Książki i prasa.					
															Czytaj dalej
					
				Mieszkaniowy zasób gmin w 2024 r. - wyniki wstępne
						27.02.2025					
					 
					
						Według wstępnych danych na koniec 2024 r. liczba obowiązujących umów na najem lokali mieszkalnych z  mieszkaniowego zasobu gminy spadła o 1,3% w  porównaniu z 2023 r.					
															Czytaj dalej
					
				Grupy przedsiębiorstw w Polsce w 2023 r.
						27.02.2025					
					 
					
						Analiza zjawiska organizowania się przedsiębiorstw w grupy. W publikacji prezentowane są informacje o grupach przedsiębiorstw działających w Polsce według typów grup, ich wielkości oraz kraju lokalizacji jednostki dominującej. Dane dotyczą m.in. liczby pracujących i rodzaju działalności grupy, przychodów, kosztów i wyników grup sporządzających skonsolidowane sprawozdanie finansowe. Ponadto, w publikacji zawarto informacje o jednostkach prawnych należących do grup.					
															Czytaj dalej
					
				Turystyka w krajach Unii Europejskiej - dane za 2023 r.
						27.02.2025					
					 
					
						W 2023 r. w turystycznych obiektach noclegowych zlokalizowanych w 27 krajach Unii Europejskiej przebywało 1,0 mld osób, które skorzystały z 2,9 mld noclegów. W porównaniu z 2022 r. wzrosła zarówno liczba turystów, jak i liczba udzielonych im noclegów – odpowiednio o 9,8% i 6,8%.					
															Czytaj dalej
					
				Wstępny szacunek produktu krajowego brutto w 4 kwartale 2024 r.
						27.02.2025					
					 
					
						Produkt krajowy brutto (PKB) niewyrównany sezonowo w 4 kwartale 2024 r. zwiększył się realnie o 3,2% rok do roku wobec wzrostu o 1,0% w analogicznym kwartale 2023 r. (w cenach stałych średniorocznych roku poprzedniego).					
															Czytaj dalej
					
				Zawartość tłuszczu i białka w skupionym mleku krowim w 2024 r.
						25.02.2025					
					 
					
						Informacje dotyczące zawartości tłuszczu i białka (%) w surowym mleku krowim skupionym z gospodarstw rolnych są opracowane na podstawie sprawozdania miesięcznego ze skupu mleka oraz produkcji przetworów mlecznych (RRW-26).					
															Czytaj dalej
					
				Zawartość tłuszczu i białka w skupionym mleku krowim w 2023 r.
						25.02.2025					
					 
					
						Informacje dotyczące zawartości tłuszczu i białka (%) w surowym mleku krowim skupionym z gospodarstw rolnych są opracowane na podstawie sprawozdania miesięcznego ze skupu mleka oraz produkcji przetworów mlecznych (RRW-26).					
															Czytaj dalej
					
				Produkcja mleka krowiego, mleczność krów. Dane roczne 2014-2024
						25.02.2025					
					 
					
						Informacje dotyczące szacowanej produkcji mleka krowiego i mleczności krów są opracowane na podstawie badania pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B).					
															Czytaj dalej
					
				 
						 
								 
 
	 
