Menu
	
	
	
	
		
	
	
	
					
								
					
				
			
					
								
					
				
			
					
					
								
				
			
					
					
								
					
				
			
					
									
								
				
			
					
								
					
				
			
					
					
								
					
				
			
		
					
			
	
		Wypadki przy pracy w I półroczu 2020 r. - dane wstępne
						10.09.2020					
					 
					
						W I półroczu 2020r. zgłoszono 24040 osób
poszkodowanych w wypadkach przy pracy, o 29,9%
mniej niż w analogicznym okresie 2019 r. Zmniejszyła
się również liczba osób poszkodowanych przypadająca
na 1000 pracujących (wskaźnik wypadkowości)
odpowiednio z 2,54 do 1,77.					
															Czytaj dalej
					
				Popyt na pracę w drugim kwartale 2020 r.
						10.09.2020					
					 
					
						Na koniec II kwartału 2020 r. liczba wolnych miejsc pracy w Polsce, w podmiotach gospodarki narodowej lub ich jednostkach lokalnych zatrudniających co najmniej 1 osobę, wynosiła 81,4 tys. i była większa niż w końcu I kwartału 2020 r. o 4,9 tys., tj. o 6,4%. W porównaniu z końcem II kwartału 2019 r. liczba wolnych miejsc pracy była mniejsza o 70,4 tys., tj. o 46,4%. Pod koniec II kwartału 2020 r. nieobsadzonych było 17,0 tys. nowo utworzonych miejsc pracy.					
															Czytaj dalej
					
				Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2019 roku
						04.09.2020					
					 
					
						Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych ogółem wyniosła 483,8 kg, a mleka 959 litrów wobec odpowiednio 483,8 kg oraz 939 litrów w 2018 r.					
															Czytaj dalej
					
				Szybki szacunek wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w sierpniu 2020 roku
						01.09.2020					
					 
					
						Ceny towarów i usług konsumpcyjnych według szybkiego szacunku w sierpniu 2020 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 2,9% (wskaźnik cen 102,9), a w stosunku do poprzedniego miesiąca obniżyły się o 0,1% (wskaźnik cen 99,9).					
															Czytaj dalej
					
				Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2019 roku
						31.08.2020					
					 
					
						W 2019 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4 043 tys. ton i były niższe o 3,9% w porównaniu z rokiem poprzednim.
Spadły dostawy zarówno mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 2,9%), jak i mięsa drobiowego (o 5,1%).					
															Czytaj dalej
					
				 
						 
								 
 
	 
 
						 
						