Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Aktualności

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Publikacja Ludność. Stan i struktura w przekroju terytorialnym (stan w dniu 30.06.2019)

15.10.2019
Dane o liczbie i strukturze ludności wg płci i wieku we wszystkich jednostkach terytorialnych i administracyjnych kraju wg stanu w dniu 30 VI 2019 r.
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 roku

15.10.2019
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 r. utrzymały się przeciętnie na poziomie zbliżonym do zanotowanego przed miesiącem (przy spadku cen usług – o 0,2% i utrzymujących się na tym samym poziomie cenach towarów). W porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku ceny towarów i usług konsumpcyjnych wzrosły o 2,6% (w tym usług – o 4,8% i towarów – o 1,8%).
Czytaj dalej

Komunikat/Obwieszczenie Komunikat w sprawie wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 roku

15.10.2019
Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych we wrześniu 2019 r. w stosunku do sierpnia 2019 r. wyniósł 100,0 (ceny pozostały na takim samym poziomie).
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Obroty towarowe handlu zagranicznego ogółem i według krajów w okresie styczeń-sierpień 2019 roku

14.10.2019
Obroty towarowe handlu zagranicznego w okresie styczeń - sierpień br. wyniosły w cenach bieżących 657,6 mld PLN w eksporcie oraz 657,2 mld PLN w imporcie.
Czytaj dalej

Publikacja Zeszyt metodologiczny. Wskaźniki społeczeństwa informacyjnego. Badania wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych

11.10.2019
Jest to pierwsze opracowanie poświęcone metodologii badań z tego obszaru tematycznego. Zeszyt zawiera charakterystykę zakresu podmiotowego i przedmiotowego badań, a także definicje podstawowych pojęć, opis wybranych zmiennych oraz stosowanych narzędzi badawczych. Celem opracowania zeszytu metodologicznego było przybliżenie odbiorcom informacji na temat realizowanych przez Główny Urząd Statystyczny badań z zakresu zastosowania technologii informacyjno-komunikacyjnych.
Czytaj dalej

Publikacja Wyniki finansowe podmiotów gospodarczych I-VI 2019

09.10.2019
W publikacji prezentowane są dane o przychodach, kosztach, wynikach, aktywach obrotowych, pasywach oraz nakładach inwestycyjnych przedsiębiorstw niefinansowych prowadzących księgi rachunkowe o liczbie pracujących 10 i więcej osób.
Czytaj dalej

Konkurs na pracę magisterską i doktorską z zakresu statystyki w roku akademickim 2018/2019

08.10.2019
Celem Konkursu jest wyłonienie najlepszej pracy magisterskiej oraz najlepszej pracy doktorskiej z zakresu statystyki oraz popularyzacja wiedzy o statystyce i jej zasobach informacyjnych.
Czytaj dalej

Ruszyła IV edycja Olimpiady Statystycznej

08.10.2019
Główny Urząd Statystyczny oraz Polskie Towarzystwo Statystyczne zapraszają młodzież szkół ponadpodstawowych i ponadgimnazjalnych do udziału w IV edycji Olimpiady Statystycznej, która odbędzie się w roku szkolnym 2019/2020. Celem Olimpiady jest upowszechnianie wiedzy i rozwijanie umiejętności z zakresu statystyki w obszarze analiz społeczno-gospodarczych. W ramach trójstopniowej rywalizacji spośród uczestników zostanie wyłonione grono finalistów i laureatów.
Czytaj dalej

Lista reprezentantów w badaniu cen towarów i usług konsumpcyjnych

08.10.2019
Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych CPI opracowywany jest m.in. w oparciu o zmiany cen poszczególnych towarów i usług. W związku z tym, co roku przygotowywana jest tzw. lista reprezentantów, która zawiera niezbędne informacje wykorzystywane przez ankieterów do identyfikacji towarów i usług wytypowanych do badania w roku sprawozdawczym oraz do pozyskania informacji o cenach z innych źródeł. Lista reprezentantów poza nazwą towaru lub usługi, dla którego notowane są ceny w okresach miesięcznych, zawiera specyfikację podstawowych cech jakościowych, jak np. gramaturę, wymagany skład surowcowy, markę, typ, model czy producenta danego towaru.
Czytaj dalej
1    415  416  417  418  419  420  421  422  423    444
Do góry

Newsletter