Zeszyt metodologiczny - Produkcja zwierzęca
![Pokaż QR Code](/szablony/portalinformacyjny/images/qcode-ico.png)
![pobierz stronę jako plik pdf](/szablony/portalinformacyjny/images/pdf-ico.png)
![Drukuj](/szablony/portalinformacyjny/images/print-ico.png)
Data publikacji: | 22.03.2024 |
Podstawowym celem statystyki produkcji zwierzęcej jest dostarczenie informacji odbiorcom krajowym i zagranicznym o wielkości pogłowia zwierząt gospodarskich i produkcji podstawowych produktów pochodzenia zwierzęcego. Pozyskane informacje są podstawą do dalszych analiz, tj. obliczenia produkcji globalnej, rachunków ekonomicznych rolnictwa i Produktu Krajowego Brutto (PKB). Informacje z tego zakresu są niezbędne do monitorowania realizacji Wspólnej Polityki Rolnej. Są bardzo ważnym elementem w określeniu bezpieczeństwa żywnościowego kraju. Prezentowane opracowanie ma na celu przedstawienie informacji o zakresie i metodach zbierania danych w badaniach, wykorzystaniu danych administracyjnych oraz metodach szacowania wynikowej produkcji zwierzęcej w praktyce badawczej Głównego Urzędu Statystycznego. |