Fizyczne rozmiary produkcji zwierzęcej w 2013 r- Notatka informacyjna



05.09.2014
W 2013 r. uzyskano następujący poziom produkcji podstawowych produktów zwierzęcych:
- żywiec rzeźny ogółem – 5205,6 tys. ton, tj. o 1,4% mniej niż przed rokiem,
- mleko – 12348,0 mln litrów, tj. o 0,4% więcej niż w 2012 r.,
- jaja kurze – 10041,9 mln sztuk, tj. o 5,3% więcej niż przed rokiem.
Produkcja żywca rzeźnego ogółem w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 356,3 kg, a mleka 845 litrów wobec odpowiednio 352,6 kg oraz 822 l w 2012 r.
W 2013 r. przeciętna roczna wydajność mleka od 1 krowy wyniosła 4978 litrów i w stosunku do 2012 r. wzrosła o 2,7% (o 133 litry), nieśność kur zwiększyła się w skali roku o 7,2 % i wyniosła 209 sztuk jaj od 1 kury nioski, a wydajność wełny od 1 owcy pozostała na tym samym poziomie.