Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Pomieszczenie kuchenne

Nazwa angielska: Kitchen space

Definicja:

Miejsce do przygotowywania posiłków niezależnie od tego, czy jest również wykorzystywane do spożywania w nim posiłków, spania lub mieszkania.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Obejmuje:
1) izby kuchenne, tj. pomieszczenia spełniające kryteria zawarte w definicji izby: bezpośrednie oświetlenie dzienne i powierzchnia podłogi nie mniejsza niż 4 m kw.,
2) pomieszczenia kuchenne niebędące izbami, tj. pomieszczenia bez okna (tzw. ciemne kuchnie) lub też niespełniające kryterium powierzchni, czyli o powierzchni podłogi mniejszej niż 4 m kw.,
3) kuchnie stanowiące część pokoju wielofunkcyjnego, powstałego z połączenia pomieszczenia kuchennego z pokojem dziennym.


Źródło definicji:
  • Instrukcja metodologiczna do Narodowego Spisu Powszechnego Ludności i Mieszkań w 2002 r.
    Autor: Główny Urząd Statystyczny Biuro Spisów
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa

Pojęcie podrzędne:

Dziedzina:
Mieszkania, infrastruktura komunalna

Osoba odpowiedzialna merytorycznie:
Katarzyna Andrusiuk
e-mail:
Do góry

Newsletter