Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Źródła finansowania

Nazwa angielska: Sources of financing

Definicja:

Środki finansowe umożliwiające prawidłowe funkcjonowanie jednostki/przedsiębiorstwa/gospodarstwa rolnego. Zaliczamy do nich zarówno środki własne, jak i środki uzyskiwane od podmiotów zewnętrznych, takie jak: kredyty i pożyczki, środki z budżetu państwa, leasing, płatności bezpośrednie, środki uzyskanie z Funduszy Europejskich, itp.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Kredyty preferencyjne dla rolnictwa - kredyty preferencyjne od 2015 r.: kredyty na inwestycje w rolnictwie i rybactwie śródlądowym; kredyty na zakup użytków rolnych; kredyty na inwestycje w przetwórstwie produktów rolnych, ryb, skorupiaków i mięczaków oraz na zakup akcji i udziałów; kredyty na wznowienie produkcji w gospodarstwach rolnych i działach specjalnych produkcji rolnej, w których wystąpiły szkody spowodowane przez suszę, grad, deszcz nawalny, ujemne skutki przezimowania, przymrozki wiosenne, powódź, huragan, piorun, obsunięcie się ziemi i lawinę; kredyty z częściową spłatą kapitału na zakup użytków rolnych przez młodych rolników.

Płatności bezpośrednie - obejmują jednolitą płatność obszarową (JPO), płatność z tytułu praktyk rolniczych korzystnych dla klimatu i środowiska (tzw. płatność za zalesienie), płatność dla młodych rolników, płatność dodatkową (redystrybucyjną), płatność związaną z produkcją, płatność w ramach przejściowego wsparcia krajowego, system dla małych gospodarstw. Pozostałe fundusze unijne – m.in. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW), z którego finansowane są działania w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz Europejski Fundusz Rolniczy Gwarancji (EFRG) finansujący pomoc min. w ramach wspólnej organizacji rynków owoców i warzyw.


Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Koniunktura

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
Urząd Statystyczny w Zielonej Górze
e-mail:
Zmiany w opisie pojęcia:
Do góry

Newsletter