Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Sprzedaż towarów handlowych w placówkach gastronomicznych

Nazwa angielska: Sales of trade commodities in catering establishments

Definicja:
Wartość sprzedanych towarów, które zostały zakupione w celu odsprzedaży w niezmienionej postaci po ewentualnym konfekcjonowaniu.

Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Są to m.in. napoje chłodzące i soki pitne, napoje alkoholowe, cukierki i wyroby czekoladowe oraz wyroby tytoniowe i zapałki.


Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Pojęcie nadrzędne:

Dziedzina:
Działalność handlowa, hotelarska, gastronomiczna i inne wybrane rodzaje działalności usługowych

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail:
Do góry

Newsletter