Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Spożycie artykułów żywnościowych w gospodarstwie domowym

Synonimy: Spożycie ilościowe
Nazwa angielska: Quantitative consumption of foodstuffs in households per person

Definicja:

Ilościowe spożycie artykułów żywnościowych (w tym napojów bezalkoholowych) wyrażane w naturalnych jednostkach miary (kg, l, szt.).


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Spożycie ilościowe obejmuje ono towary zakupione za gotówkę, również przy użyciu karty płatniczej lub kredytowej i na kredyt, otrzymane bezpłatnie oraz pobrane z prowadzonej działalności na własny rachunek (spożycie naturalne). Za moment spożycia artykułów żywnościowych przyjmuje się moment ich pozyskania przez gospodarstwo domowe. Dane o spożyciu ilościowym nie obejmują artykułów spożywczych konsumowanych w placówkach gastronomicznych (placówki żywienia przyzakładowego, bary, restauracje itp.).


Źródło definicji:
  • Metodologia badania budżetów gospodarstw domowych
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Departament Warunków Życia
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2010 r.

Dziedzina:
Warunki życia ludności, pomoc społeczna

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Badań Społecznych i Rynku Pracy
e-mail:
Do góry

Newsletter