Menu
Definicja:
Źródło definicji:
Dziedzina:
Gospodarka morska i śródlądowa
Połowy morskie i słodkowodne
Nazwa angielska:
Sea and freshwater fish catches
Definicja:
Dane dotyczące połowów obejmują: ryby morskie i słodkowodne, skorupiaki, mięczaki i inne bezkręgowce w wadze żywej oraz - tam, gdzie takie informacje są dostępne - wędkarstwo. Dane nie obejmują: ssaków morskich, roślin wodnych, korali, pereł, gąbek i krokodyli oraz hodowli, w tym również w przybrzeżnych wodach morskich i w zbiornikach słodkowodnych. Dane dotyczące ryb morskich podane są łącznie z organizmami morskimi. Połowy ryb słodkowodnych obejmują akwakulturę, połowy zawodowe i wędkarstwo. Dane dotyczące ryb słodkowodnych podane z wyłączeniem produkcji materiału zarybieniowego w stawach.
Źródło definicji:
-
rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/1004 z dnia 17 maja 2017 r. w sprawie ustanowienia unijnych ram gromadzenia danych, zarządzania nimi i ich wykorzystywania w sektorze rybołówstwa oraz w sprawie wspierania doradztwa naukowego w zakresie wspólnej polityki rybołówstwa oraz uchylające rozporządzenie Rady (WE) nr 199/2008
Miejsce publikacji: (Dz. Urz. UE L 157 z 20.06.2017, str. 1, z późn. zm.) -
ustawa z dnia 19 grudnia 2014 r. o rybołówstwie morskim
Miejsce publikacji: (Dz. U. z 2022 r. poz. 540)
Dziedzina:
Gospodarka morska i śródlądowa
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: