Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

System wag stosowany w obliczeniach wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych

Nazwa angielska: Weighting system used for compilation of price indices of consumer goods and services

Definicja:

System wag opracowany jako struktura (w %) głównie na podstawie danych z badania budżetów gospodarstw domowych o wydatkach (bez spożycia naturalnego i ubezpieczenia na życie) gospodarstw domowych na zakup towarów i usług konsumpcyjnych, z roku poprzedzającego rok badany. Grupowania dokonano na podstawie Europejskiej Klasyfikacji Spożycia Indywidualnego według Celu (ECOICOP, do 2013 r. — COICOP/HICP). Dodatkowo prezentowane są również kategorie: "towary konsumpcyjne" (w tym towary nieżywnościowe) i "usługi konsumpcyjne".


Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Ceny

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail:
Do góry

Newsletter