Menu
Definicja:
Źródło definicji:
Dziedzina:
Ceny
System wag stosowany w obliczeniach wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych
Nazwa angielska:
Weighting system used for compilation of price indices of consumer goods and services
Definicja:
System wag opracowany jako struktura (w %) głównie na podstawie danych z badania budżetów gospodarstw domowych o wydatkach (bez spożycia naturalnego i ubezpieczenia na życie) gospodarstw domowych na zakup towarów i usług konsumpcyjnych, z roku poprzedzającego rok badany. Grupowania dokonano na podstawie Europejskiej Klasyfikacji Spożycia Indywidualnego według Celu (ECOICOP, do 2013 r. — COICOP/HICP). Dodatkowo prezentowane są również kategorie: "towary konsumpcyjne" (w tym towary nieżywnościowe) i "usługi konsumpcyjne".
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Dziedzina:
Ceny
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail:
GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail: