Produkcja ogrodnicza
Definicja:
Produkcja ogrodnicza obejmuje:
1. Produkcję owoców: z drzew owocowych w sadach (takich jak: jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie i pozostałe, tj. brzoskwinie, morele i orzechy włoskie), z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach (malin łącznie z jeżyną bezkolcową, porzeczek: czarnych i kolorowych, agrestu, borówki wysokiej, aronii, winogron, orzechów laskowych, żurawiny, itp.) oraz truskawek i poziomek gruntowych.
2. Produkcję warzyw uprawianych w gruncie (a także przykrytych niską folią - poniżej 1,5 m w szczycie, okresowo bądź na stałe w danym sezonie wegetacji).
3. Produkcję warzyw, kwiatów i roślin ozdobnych oraz truskawek (łącznie z poziomkami) uprawianych pod wysokimi lub dostępnymi osłonami, tj. w szklarniach, tunelach foliowych (minimum 1,5 m w szczycie) i w inspektach.
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Dziedzina:
Działalność rolnicza
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: