Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Produkcja ogrodnicza

Nazwa angielska: Horticultural production

Definicja:

Produkcja ogrodnicza obejmuje:

1. Produkcję owoców: z drzew owocowych w sadach (takich jak: jabłonie, grusze, śliwy, wiśnie, czereśnie i pozostałe, tj. brzoskwinie, morele i orzechy włoskie), z krzewów owocowych i plantacji jagodowych w sadach (malin łącznie z jeżyną bezkolcową, porzeczek: czarnych i kolorowych, agrestu, borówki wysokiej, aronii, winogron, orzechów laskowych, żurawiny, itp.) oraz truskawek i poziomek gruntowych.

2. Produkcję warzyw uprawianych w gruncie (a także przykrytych niską folią - poniżej 1,5 m w szczycie, okresowo bądź na stałe w danym sezonie wegetacji).

3. Produkcję warzyw, kwiatów i roślin ozdobnych oraz truskawek (łącznie z poziomkami) uprawianych pod wysokimi lub dostępnymi osłonami, tj. w szklarniach, tunelach foliowych (minimum 1,5 m w szczycie) i w inspektach.


Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Działalność rolnicza

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter