Menu
Definicja:
Masa tuszy zwierzęcia po uboju po 24-godzinnym schłodzeniu. Waga poubojowa schłodzona jest zazwyczaj o 1-2 kg mniejsza niż waga poubojowa ciepła wskutek wyparowania części wody.
Źródło definicji:
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Waga poubojowa schłodzona
Nazwa angielska:
Post-slaughter cooled weight
Definicja:
Masa tuszy zwierzęcia po uboju po 24-godzinnym schłodzeniu. Waga poubojowa schłodzona jest zazwyczaj o 1-2 kg mniejsza niż waga poubojowa ciepła wskutek wyparowania części wody.
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: