Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Waga poubojowa schłodzona

Nazwa angielska: Post-slaughter cooled weight

Definicja:
Masa tuszy zwierzęcia po uboju po 24-godzinnym schłodzeniu. Waga poubojowa schłodzona jest zazwyczaj o 1-2 kg mniejsza niż waga poubojowa ciepła wskutek wyparowania części wody.

Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter