Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Hotel

Nazwa angielska: Hotel

Definicja:

Obiekt zlokalizowany głównie w zabudowie miejskiej, dysponujący co najmniej 10 pokojami, w tym większość miejsc w pokojach jedno- i dwuosobowych, świadczący szeroki zakres usług związanych z pobytem klientów.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Każdy hotel musi zapewnić podawanie śniadań. W zależności od wyposażenia obiektu i zakresu świadczonych usług wyróżnia się pięć kategorii hoteli: najwyższa - 5 gwiazdek (*****), najniższa - 1 gwiazdka (*). Hotele z kategorią od 5* do 3* włącznie powinny wykazać pokoje z pełnym węzłem higieniczno-sanitarnym oraz restaurację. W hotelu 3-gwiazdkowym dopuszcza się brak restauracji, jeżeli w odległości max. 200 m od obiektu znajduje się restauracja.


Źródło definicji:
  • ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych
    Miejsce publikacji: Dz. U. 2004 r. poz.2268, z późn. zm.
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Turystyka i sport

Osoba odpowiedzialna merytorycznie:
Anna Tupaczewska
e-mail:
Do góry

Newsletter