Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Czas pracy w gospodarstwie rolnym

Nazwa angielska: Working time on agricultural holding (farm)

Definicja:

Czas, wyrażony przez liczbę godzin lub część etatu lub liczbę dniówek, przepracowany w gospodarstwie rolnym w ciągu ostatnich 12 miesięcy poprzedzających okres badania przez osoby należące do rodzinnej lub najemnej siły roboczej, niezależnie od tego, czy była to praca główna czy dodatkowa.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

W Polsce jako pełny etat przyjęto 2120 godzin pracy w roku, tzn. 265 dni roboczych po 8 godzin pracy dziennie.
Średni czas pracy w gospodarstwie rolnym w ciągu roku odpowiada w przedziałach:

- 0 - 530 godzin oznacza mniej niż 1 etatu - (np. praca była wykonywana przez okres do 3 miesięcy),

- 531 - 1060 godzin oznacza 1 etatu, ale mniej niż 1 etatu - (np. praca była wykonywana przez okres od 3 miesięcy włącznie do 6 miesięcy),

- 1061 - 1590 godzin oznacza 1 etatu, ale mniej niż 3 etatu - (np. praca była wykonywana przez okres od 6 miesięcy włącznie do 9 miesięcy),

- 1591 - 2119 godzin oznacza 3 etatu, ale mniej niż 1 etat - (np. praca była wykonywana przez okres od 9 miesięcy włącznie do 12 miesięcy),

- 2120 godzin i więcej oznacza 1 pełny etat - (np. praca była wykonywana przez 12 miesięcy w roku).


Źródło definicji:
  • rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1166/2008 z dnia 19 listopada 2008 r. w sprawie badań struktury gospodarstw rolnych i badania metod produkcji rolnej oraz uchylające rozporządzenie Rady (EWG) nr 571/88 Tekst mający znaczenie dla EOG
    Miejsce publikacji: (Dz. Urz. UE L 321 z 1.12.2008, str. 14—34)
  • Instrukcja dla ankietera do przeprowadzenia badania struktury gospodarstw rolnych w czerwcu 2007 r. (R-SGR).
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Departament Rolnictwa
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2007 r.
  • Instrukcja do przeprowadzenia badania użytkowanie gruntów, powierzchnia zasiewów, pogłowie zwierząt gospodarskich oraz charakterystyka gospodarstwa rolnego w czerwcu 2005r. (R-CzSR)
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Departament Rolnictwa i Środowiska
    Miejsce publikacji: Warszawa 2005 r.
  • Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Biuro Spisów
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2001 r.

Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Badań Społecznych i Rynku Pracy
e-mail:
Do góry

Newsletter