Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.
  • Przejdź do menu głównego
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do wyszukiwarki
  • Przejdź do mapy strony
  • Przejdź do treści
  • Strona główna
Logo Główny Urząd Statystyczny Główny Urząd Statystyczny
  • Urzędy Statystyczne
    • US Białystok
    • US Bydgoszcz
    • US Gdańsk
    • US Katowice
    • US Kielce
    • US Kraków
    • US Lublin
    • US Łódź
    • US Olsztyn
    • US Opole
    • US Poznań
    • US Rzeszów
    • US Szczecin
    • US Warszawa
    • US Wrocław
    • US Zielona Góra
  • BIP
  • Kontakt
  • Dla mediów
  • kanał na YouTube
  • profil GUS na Facebooku
  • profil GUS na Twitterze
  • profil GUS na LinkedIn
  • profil GUS na Instagramie
  • English
  • Kontrast
    • Kontrast domyślny
    • Kontrast czarno-biały
    • Kontrast czarno-żółty
    • Kontrast żółto-czarny
Wyszukiwanie zaawansowane

Logo Główny Urząd Statystyczny

  • Narodowy Spis Powszechny Ludności i Mieszkań 2021
  • Powszechny Spis Rolny 2020
  • Badania statystyczne

Menu główne

Menu
  • Podstawowe dane
  • Opracowania sygnalne
  • Publikacje
  • Bank Danych Lokalnych
  • TranStat
  • SDG
  • Dziedzinowe Bazy Wiedzy
  • STRATEG
  • Portal Geostatystyczny
  • Portal API
  • Dashboard gospodarczy
  • REGON, TERYT

Ścieżka

Strona główna MetainformacjeInterpretacje klasyfikacjiZaklasyfikowanie działalności/wyrobów/usług – w ujęciu tematycznym
Menu

Zaklasyfikowanie działalności/wyrobów/usług – w ujęciu tematycznym

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Zaklasyfikowanie różnego typu wyrobów zawierających kakao

Wyroby piekarnicze z dodatkiem kakao

Wyroby piekarnicze z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1. Wyroby
piekarnicze nie zawierające kakao
10.7 Wyroby piekarnicze i mączne 10.7 Wyroby piekarskie i mączne CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby Obecność kakao w wyrobach piekarniczych i mącznych nie ma wpływu na ich zaklasyfikowanie
2. Wyroby piekarnicze
zawierające kakao w dowolnej ilości lub/i oblane częściowo lub całkowicie czekoladą
10.7 Wyroby piekarnicze i mączne 10.7 Wyroby piekarskie i mączne CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby  

Wyroby cukiernicze z dodatkiem kakao

Wyroby cukiernicze z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1. Wyroby
cukiernicze nie zawierające kakao

10.82.23.0 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę),
z wyłączeniem zawierających kakao

10.82.23.0 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę),
z wyłączeniem zawierających kakao

CN 1704  Wyroby cukiernicze (włącznie z  białą czekoladą), niezawierające kakao  
2. Wyroby cukiernicze
zawierające kakao w dowolnej ilości

10.82.2 Czekolada
i pozostałe wyroby cukiernicze

10.82.2 Czekolada
i wyroby cukiernicze

CN 1806 Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
W przypadku wyrobów cukierniczych dodatek kakao (nawet w niewielkiej ilości) ma wpływ na zaklasyfikowanie

Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż z dodatkiem kakao

Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż  z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż (kukurydzy, pszenicy, ryżu, itp.), którym nadana została kruchość przez spęcznianie lub prażenie oraz produkty otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie, z mąki lub otrąb
-  nie zawierające kakao lub
- zawierające mniej niż 6% kakao obliczone w stosunku do całkowicie  odtłuszczonej bazy

10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe  oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych

10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe  oraz pozostałe wyroby
z ziaren zbożowych

CN 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  
2.

Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż (kukurydzy, pszenicy, ryżu, itp.), którym nadana została kruchość przez spęcznianie lub prażenie oraz produkty otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie, z mąki lub otrąb,
-  zawierające 6% lub więcej  kakao
obliczone w stosunku do całkowicie  odtłuszczonej bazy

10.82.2 Czekolada
i pozostałe wyroby cukiernicze
10.82.2 Czekolada
i wyroby cukiernicze
CN 1806 Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao 

W przypadku przetworów spożywczych z grupowania PKWiU 10.61.33.0
- dodatek kakao w ilości 6% lub więcej  ma wpływ na zaklasyfikowanie

Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, także w postaci proszku z dodatkiem kakao

Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego,  także w postaci proszku  z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego,  (także w postaci proszku),
- nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40%  masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy


10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane

10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  
2.

Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, ( także w postaci proszku),
- zawierające więcej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

10.82.2 Czekolada
 i pozostałe  wyroby cukiernicze

10.82.2  Czekolada    
i wyroby cukiernicze

CN 1806 Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao
W przypadku przetworów spożywczych z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, dodatek  kakao w ilości większej niż 40% ma wpływ na zaklasyfikowanie

Pozostałe wyroby spożywcze (grupowanie PKWiU 10.89.19.0) w postaci proszku z dodatkiem kakao

Pozostałe wyroby spożywcze  (grupowanie PKWiU 10.89.19.0)  w postaci proszku  z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Proszki do wyrobu kremów, galaretek, lodów śmietankowych lub podobnych nawet słodzone
 - nie zawierające kakao

10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane

10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane CN 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone  
2.

Proszki do wyrobu kremów, galaretek, lodów śmietankowych lub podobnych nawet słodzone
 - zawierające kakao
(w dowolnej ilości)

10.82.2 Czekolada
i pozostałe wyroby cukiernicze

10.82.2 Czekolada    
i wyroby cukiernicze

CN 1806 Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao

W przypadku  wyrobów z grupowania PKWiU 10.89.19.0
- dodatek kakao (w dowolnej ilości)  ma wpływ na zaklasyfikowanie

Wyroby mleczarskie z dodatkiem kakao

Wyroby mleczarskie z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka)
z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów ze sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
- nie zawierające kakao

10.51.1 Mleko i śmietana, przetworzone w postaci płynnej




10.51.2 Mleko i śmietana w postaci stałej



10.51.55.0 Serwatka


10.51.1 Mleko płynne przetworzone i śmietana




10.51.2 Mleko w postaci stałej




10.51.55.0 Serwatka


CN 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego


CN 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego

CN 0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

 
2.

Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka)
z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów ze  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
- zawierające mniej niż 5%  kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane

10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane

CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone;
przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

W przypadku wyrobów mleczarskich (tj. mleka, śmietany, serwatka)
z wyłączeniem jogurtu i pozostałych wyrobów ze  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
– dodatek kakao w ilości do 5%  ma wpływ na zaklasyfikowanie

3.

Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka)
z wyłączeniem jogurtu i pozostałych wyrobów ze  
sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
- zawierające więcej  niż 5%  kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

10.82.2 Czekolada i pozostałe wyroby  cukiernicze 10.82.2 Czekolada
i wyroby cukiernicze
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao

W przypadku wyrobów mleczarskich (tj. mleka, śmietany, serwatka)
z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów ze
sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
– dodatek kakao
w ilości powyżej 5% ma wpływ na  zaklasyfikowanie

4.

Jogurt i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
- nie zawierające kakao

10.51.52.0  Jogurt
i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

10.51.52.0  Jogurt
i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

CN 0403  Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir
i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko
i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

 
5.

Jogurt i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
- zawierające kakao
w dowolnej ilości

10.51.52.0  Jogurt
i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

10.51.52.0  Jogurt
i pozostałe rodzaje  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany

CN 0403  Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao

W przypadku
jogurtu
i pozostałych wyrobów powstałych  ze sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany
(także w  postaci proszku)
 - dodatek kakao w  dowolnej ilości nie  ma wpływu na zaklasyfikowanie

6.

Przetwory spożywcze na bazie surowców
z  wyrobów mleczarskich tj. mleka, śmietany, serwatki
(z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów
z  rodzaju  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany), także w  postaci proszku
zawierające inne składniki oprócz naturalnych składników mleka np. tłuszcz roślinny
- niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% kakao, obliczone
w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane

10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane

CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404,
niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

W przypadku
przetworów spożywczych na bazie surowców
z  wyrobów mleczarskich tj. mleka, śmietany, serwatki
(z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów z  rodzaju  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany), także w  postaci proszku
 zawierających  inne składniki oprócz naturalnych składników mleka np. tłuszcz roślinny
- dodatek kakao w ilości do 5% nie ma wpływu na zaklasyfikowanie

7.

Przetwory spożywcze na bazie surowców
z  wyrobów mleczarskich tj. mleka, śmietany, serwatki
(z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów z  rodzaju  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany), także w  postaci proszku
zawierające inne składniki oprócz naturalnych składników mleka np. tłuszcz roślinny
 - zawierające  5% lub  więcej kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy

10.82.2. Czekolada i pozostałe wyroby cukiernicze 10.82.2 Czekolada
i wyroby cukiernicze
CN 1806 Czekolada
i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao

W przypadku
przetworów spożywczych na bazie surowców
z  wyrobów mleczarskich tj. mleka, śmietany, serwatki
(z wyłączeniem jogurtu
i pozostałych wyrobów z  rodzaju  sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany), także w  postaci proszku zawierających  inne składniki oprócz naturalnych składników mleka np. tłuszcz roślinny
- dodatek kakao w ilości powyżej 5% ma wpływ na  zaklasyfikowanie

Napoje z dodatkiem kakao

Napoje z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Napoje, bezalkoholowe (inne niż mleczne) lub alkoholowe (np. „creme de cacao”), gotowe do spożycia
- bez dodatku kakao

Dział 11 Napoje Dział 11 Napoje Dział 22 Napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet

W przypadku napojów (innych niż mleczne)
 - dodatek kakao nie ma wpływu na  zaklasyfikowanie

2.

Napoje, bezalkoholowe (inne niż mleczne) lub alkoholowe (np. „creme de cacao”), gotowe do spożycia
- z  dodatkiem kakao w dowolnej ilości

Dział 11 Napoje Dział 11 Napoje Dział 22 Napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet  

Lody z dodatkiem kakao

Lody z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Lody  śmietankowe
 i inne lody jadalne nie zawierające kakao

10.52.10.0 Lody śmietankowe
 i pozostałe lody jadalne

10.52.10.0 Lody śmietankowe
i pozostałe lody jadalne

CN 2105 Lody
i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

W przypadku wyrobów  z grupowania PKWiU 10.52.10.0
- dodatek kakao nie ma wpływu na zaklasyfikowanie

2.

Lody  śmietankowe
i inne lody jadalne zawierające kakao, lub oblane częściowo lub całkowicie czekoladą

10.52.10.0 Lody śmietankowe
i pozostałe lody jadalne

10.52.10.0 Lody śmietankowe
i pozostałe lody jadalne

CN 2105 Lody
i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao

 

Lekarstwa z dodatkiem kakao

Lekarstwa  z dodatkiem kakao
Lp. Opis wyrobu PKWiU 2015 PKWiU 2008 CN 2017 Uwagi
1.

Lekarstwa
- bez dodatku kakao

Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki i pozostałe wyroby farmaceutyczne

Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki
i pozostałe wyroby farmaceutyczne

Dział CN 30 Produkty farmaceutyczne

W przypadku wyrobów objętych działem PKWiU 21
 - dodatek kakao nie ma wpływu na zaklasyfikowanie

2.

Lekarstwa
- z  dodatkiem kakao w dowolnej ilości

Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki i pozostałe wyroby farmaceutyczne

Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki
i pozostałe wyroby farmaceutyczne

Dział CN 30 Produkty farmaceutyczne  


  • Bazy danych
  • Obszary tematyczne
  • Wskaźniki makroekonomiczne
  • Czasopisma naukowe
  • Statystyka międzynarodowa
  • Statystyka regionalna
  • Statystyki eksperymentalne
  • Projekty unijne w statystyce
  • Edukacja statystyczna
  • Nagrody i wyróżnienia
  • Wydarzenia
  • Urzędy statystyczne
  • 100 lat GUS
  • Metainformacje
    • Badania statystyczne - PBSSP
    • Szczegółowy format przekazywanych danych
    • Pakiety zmiennych ujęte w zakresie przekazywanych danych
    • Modernizacja europejskiej statystyki gospodarczej
    • Zeszyty metodologiczne
    • Słownik pojęć
    • Opis wskaźników ogłaszanych przez Prezesa GUS
    • Opis wskaźników wspólnej polityki UE
    • Szeregi czasowe
    • Jakość w statystyce
    • Klasyfikacje
    • Interpretacje klasyfikacji
      • Tryb wydawania informacji
      • Interpretacje - przeglądarka
      • Interpretacje - informacje o zmianach
      • Zaklasyfikowanie działalności/wyrobów/usług – w ujęciu tematycznym
    • Repozytorium Standardów Informacyjnych
    • GUS-SDMX – Standardy statystyczne i techniczne
  • System Informacji Skierowującej
  • Infografiki, widżety
  • Społeczna odpowiedzialność GUS
  • Współpraca Rozwojowa
  • Dzienniki Urzędowe
  • RODO
  • Pytania i zamówienia
  • Sprawdź tożsamość ankietera
  • Newsletter
  • Linki
Do góry

Newsletter

Główny Urząd Statystyczny

Aleja Niepodległości 208
00-925 Warszawa

Godziny pracy Urzędu: 8.15–16.15
Kancelaria: +48 22 608 30 00

Elektroniczna Skrzynka Podawcza


Infolinia Statystyczna:

+48 22 279 99 99
(opłata zgodna z taryfą operatora)
Konsultanci są dostępni
w dni robocze:
pon–pt : godz. 8.00–15.00

Informacja

Godziny pracy Informatorium:
poniedziałek-piątek 8.00–16.00

zamówienia na dane statystyczne


  • Centralna Biblioteka Statystyczna
  • Centrum Informatyki Statystycznej
  • Zakład Wydawnictw Statystycznych
  • Rada Statystyki
  • Rządowa Rada Ludnościowa
  • Polskie Towarzystwo Statystyczne

  • O serwisie
  • Polityka prywatności
  • Deklaracja dostępności
  • Mapa Serwisu
  • RSS
Copyright © 1995-2025 Główny Urząd Statystyczny