Korekta danych o spożyciu mięsa w publikacji "Rolnictwo w 2019 r."



Informuję, że w publikacji „Rolnictwo w 2019 r.” błędnie podano informacje o spożyciu mięsa w 2018 r. Spożycie mięsa na 1 osobę w gospodarstwie domowym ogółem wyniosło w 2018 r. 62, 4 kg, w tym mięsa drobiowego 18,4 kg. W publikacji zamieszczono błędne dane - odpowiednio 76,9 kg i 42, 5 kg.
Skorygowana została również informacja w tabeli 25 pn. Łączna emisja gazów cieplarnianych wyrażona w kt ekwiwalentu CO2 w podziale na kategorie źródeł IPCC w latach 1988, 1990 i 2018 oraz prognozowanych w latach 2020–2040 (scenariusz WAM). Prawidłowa wartość w kategorii źródeł emisji "energia" dla roku 2040 wynosi 203 763,73.
Powyższe dane zostaną skorygowane w publikacji pn. Rolnictwo w 2019 r. dostępnej na stronie: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/rolnictwo-lesnictwo/rolnictwo/rolnictwo-w-2019-roku,3,16.html
/-/ Artur Łączyński
Dyrektor Departamentu Rolnictwa