Informacja o obliczaniu wskaźników cen konsumpcyjnych w czasie epidemii COVID-19 (koronawirusa)
A A AW lipcu 2020 r. ukazały się kolejne wytyczne opracowane przez Eurostat, obejmujące istotne aspekty metodologiczne związane z obliczaniem wskaźników HICP w okresie znoszenia ograniczeń mających na celu przeciwdziałanie rozprzestrzenianiu się koronawirusa. W okresie przejściowym wskaźniki cen konsumpcyjnych opracowywane są w oparciu zarówno o wytyczne opublikowane w kwietniu jak i w lipcu 2020 r.”
Jednocześnie przypominamy, że już w kwietniu br. ze względu na trudności w prowadzeniu notowań cen detalicznych w związku z obostrzeniami dotyczącymi funkcjonowania handlu i koniecznością izolacji, Europejski Urząd Statystyczny (Eurostat) opracował wytyczne (wskazówki metodologiczne) dotyczące obliczania zharmonizowanych wskaźników cen konsumpcyjnych (HICP).
Wskazówki Eurostatu zostały zastosowane przez Główny Urząd Statystyczny przy uwzględnieniu krajowej specyfiki badania i jego wymagań, zarówno w obliczeniach HICP, jak i krajowych wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI - inflacji). Rozwiązania przyjęte do opracowania wskaźników cen, w szczególności tych szczebli Klasyfikacji Spożycia Indywidualnego według Celu (COICOP), dla których konieczne było dokonanie szacunku danych, zamieszczano w informacjach sygnalnych dotyczących inflacji, publikowanych zgodnie z wymaganymi ustawowo terminami. Każdy wskaźnik cen niższego szczebla klasyfikacji COICOP, w którego opracowaniu w istotnej części przyjęto dane szacunkowe wyróżniono odnośnikiem wraz z przypisem objaśniającym metodę imputacji.
Szczegółowe wyjaśnienia i opis wytycznych opublikowaliśmy na stronie: https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wytyczne-dotyczace-opracowania-hicp-w-kontekscie-kryzysu-zwiazanego-z-covid-19,19,1.html