Informacja o obliczaniu wskaźników cen konsumpcyjnych w czasie epidemii COVID-19
A A AInformacja o obliczaniu wskaźników cen konsumpcyjnych w czasie epidemii COVID-19 (koronawirusa)
Ze względu na trudności w prowadzeniu notowań cen detalicznych w związku z obostrzeniami dotyczącymi funkcjonowania handlu i koniecznością izolacji, Europejski Urząd Statystyczny (Eurostat) opracował wytyczne (wskazówki metodologiczne) dotyczące obliczania zharmonizowanych wskaźników cen konsumpcyjnych (HICP).
Wskazówki Eurostatu zostaną zastosowane przez Główny Urząd Statystyczny przy uwzględnieniu krajowej specyfiki badania i jego wymagań, zarówno w obliczeniach HICP, jak i krajowych wskaźników cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI - inflacji). Rozwiązania przyjęte do opracowania wskaźników cen, w szczególności tych szczebli Klasyfikacji Spożycia Indywidualnego według Celu (COICOP), dla których konieczne było dokonanie szacunku danych, będą zamieszczone w informacjach sygnalnych dotyczących inflacji, publikowanych zgodnie z wymaganymi ustawowo terminami. Każdy wskaźnik cen niższego szczebla klasyfikacji COICOP, w którego opracowaniu w istotnej części przyjęto dane szacunkowe będzie wyróżniony odnośnikiem wraz z przypisem objaśniającym metodę imputacji.
Informacja o zmianach cen za marzec br. zostanie opublikowana 15 kwietnia 2020 r. o godzinie 10:00.
Zalecenia rekomendowane przez Eurostat dotyczące wskaźników cen konsumpcyjnych prezentowane są pod linkiem https://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ceny-handel/wskazniki-cen/wytyczne-dotyczace-opracowania-hicp-w-kontekscie-kryzysu-zwiazanego-z-covid-19,19,1.html
Dokument “Guidance on the compilation of the HICP in the context of the COVID-19 crisis” został zamieszczony przez Eurostat pod linkiem https://ec.europa.eu/eurostat/documents/10186/10693286/HICP_guidance.pdf