Menu
Satelitarny rachunek kultury w 2020 r.
27.02.2025
Wartość dodana brutto wytworzona przez obszar kultury osiągnęła niemal 60 mld zł. Trzy dziedziny dominowały w większości transakcji w ramach satelitarnego rachunku kultury: Reklama, Sztuki audiowizualne i multimedia oraz Książki i prasa.
Czytaj dalej
Mieszkaniowy zasób gmin w 2024 r. - wyniki wstępne
27.02.2025
Według wstępnych danych na koniec 2024 r. liczba obowiązujących umów na najem lokali mieszkalnych z mieszkaniowego zasobu gminy spadła o 1,3% w porównaniu z 2023 r.
Czytaj dalej
Grupy przedsiębiorstw w Polsce w 2023 r.
27.02.2025
Analiza zjawiska organizowania się przedsiębiorstw w grupy. W publikacji prezentowane są informacje o grupach przedsiębiorstw działających w Polsce według typów grup, ich wielkości oraz kraju lokalizacji jednostki dominującej. Dane dotyczą m.in. liczby pracujących i rodzaju działalności grupy, przychodów, kosztów i wyników grup sporządzających skonsolidowane sprawozdanie finansowe. Ponadto, w publikacji zawarto informacje o jednostkach prawnych należących do grup.
Czytaj dalej
Turystyka w krajach Unii Europejskiej - dane za 2023 r.
27.02.2025
W 2023 r. w turystycznych obiektach noclegowych zlokalizowanych w 27 krajach Unii Europejskiej przebywało 1,0 mld osób, które skorzystały z 2,9 mld noclegów. W porównaniu z 2022 r. wzrosła zarówno liczba turystów, jak i liczba udzielonych im noclegów – odpowiednio o 9,8% i 6,8%.
Czytaj dalej
Wstępny szacunek produktu krajowego brutto w 4 kwartale 2024 r.
27.02.2025
Produkt krajowy brutto (PKB) niewyrównany sezonowo w 4 kwartale 2024 r. zwiększył się realnie o 3,2% rok do roku wobec wzrostu o 1,0% w analogicznym kwartale 2023 r. (w cenach stałych średniorocznych roku poprzedniego).
Czytaj dalej
Zawartość tłuszczu i białka w skupionym mleku krowim w 2024 r.
25.02.2025
Informacje dotyczące zawartości tłuszczu i białka (%) w surowym mleku krowim skupionym z gospodarstw rolnych są opracowane na podstawie sprawozdania miesięcznego ze skupu mleka oraz produkcji przetworów mlecznych (RRW-26).
Czytaj dalej
Zawartość tłuszczu i białka w skupionym mleku krowim w 2023 r.
25.02.2025
Informacje dotyczące zawartości tłuszczu i białka (%) w surowym mleku krowim skupionym z gospodarstw rolnych są opracowane na podstawie sprawozdania miesięcznego ze skupu mleka oraz produkcji przetworów mlecznych (RRW-26).
Czytaj dalej
Produkcja mleka krowiego, mleczność krów. Dane roczne 2014-2024
25.02.2025
Informacje dotyczące szacowanej produkcji mleka krowiego i mleczności krów są opracowane na podstawie badania pogłowia drobiu oraz produkcji zwierzęcej (R-ZW-B).
Czytaj dalej
Turyści w bazie noclegowej. Grudzień 2024 r.
25.02.2025
Turyści (krajowi i zagraniczni) korzystający z noclegów w grudniu 2024 roku w turystycznych obiektach noclegowych posiadających 10 i więcej miejsc noclegowych.
Czytaj dalej
Bezrobotni zarejestrowani i stopa bezrobocia. Stan w końcu stycznia 2025 r.
25.02.2025
Informacja o liczbie bezrobotnych zarejestrowanych oraz stopa bezrobocia według makroregionu, regionu i podregionu według stanu w końcu stycznia 2025 r.
Czytaj dalej