Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Aktualności

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Publikacja Aktywność ekonomiczna ludności Polski II kwartał 2020 roku

30.10.2020
Poziom aktywności zawodowej ludności wg cech demograficznych i społecznych. Pracujący wg cech zawodowych, statusu zatrudnienia, czasu pracy.
Czytaj dalej

Publikacja Szkolnictwo wyższe i jego finanse w 2019 roku

30.10.2020
Informacje o uczelniach działających w roku akademickim 2019/2020 zgodnie z ustawą Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce. Prezentacja danych o uczelniach, studentach i absolwentach według typów instytucji systemu szkolnictwa wyższego i nauki, grup i podgrup kierunków studiów, wieku i płci, nauczycielach akademickich, szkołach doktorskich, studiach podyplomowych i kształceniu doktorantów, nadanych stopniach naukowych
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Szybki szacunek wskaźnika cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2020 roku

30.10.2020
Ceny towarów i usług konsumpcyjnych według szybkiego szacunku w październiku 2020 r. w porównaniu z analogicznym miesiącem ub. roku wzrosły o 3,0% (wskaźnik cen 103,0), a w stosunku do poprzedniego miesiąca wzrosły o 0,1% (wskaźnik cen 100,1).
Czytaj dalej

Publikacja Rocznik Statystyczny Handlu Zagranicznego 2020

30.10.2020
Handel zagraniczny w 2019 r. na tle danych za lata poprzednie. Informacje o wielkości eksportu i importu, dynamice, saldzie obrotów w cenach bieżących i cenach stałych oraz wg grup krajów. Dane dotyczące wartości eksportu i importu wyrażone w PLN, USD i EUR.
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Beneficjenci środowiskowej pomocy społecznej w 2019 roku

29.10.2020
W 2019 r. liczba beneficjentów środowiskowej pomocy społecznej wynosiła 1 775,8 tys. osób i była o 195 tys. mniejsza niż w 2018 r. Zasięg korzystania z pomocy społecznej, czyli udział beneficjentów w ogólnej liczbie ludności zmniejszył się o 0,5 p. proc. i wynosił 4,6%
Czytaj dalej

Publikacja Ruch graniczny oraz wydatki cudzoziemców w Polsce i Polaków za granicą w 2019 roku

29.10.2020
Wartość i struktura wydatków poniesionych przez cudzoziemców w Polsce i Polaków za granicą. Charakterystyka ruchu granicznego, jego natężenia i struktury. Cel pobytu za granicą, odległość od granicy miejsca zamieszkania oraz miejsca dokonania zakupów, częstotliwość przekraczania granicy.
Czytaj dalej

Publikacja Obwód kaliningradzki i województwo warmińsko-mazurskie w liczbach 2020

29.10.2020
Folder zawiera charakterystykę zjawisk społecznych i gospodarczych zachodzących w graniczących ze sobą obwodzie kaliningradzkim i województwie warmińsko-mazurskim.
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Wykorzystanie turystycznej bazy noclegowej w Polsce w lipcu i sierpniu 2020 r.

27.10.2020
W lipcu 2020 r. z turystycznych obiektów noclegowych skorzystało 2,7 mln turystów, którym udzielono 9,1 mln noclegów. W porównaniu z lipcem 2019 roku było to mniej odpowiednio o 33,2% i o 31,1%. Mniejszy ruch turystyczny, w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku, odnotowano również w sierpniu 2020 r., kiedy liczba osób korzystających z noclegów była niższa o 25,7%, natomiast liczba udzielonych noclegów o 20,6%.
Czytaj dalej

Informacja sygnalna Produkcja wyrobów przemysłowych związanych z zapobieganiem rozprzestrzeniania się / zwalczaniem COVID-19 we wrześniu 2020 r.

23.10.2020
We wrześniu 2020 r. podmioty gospodarcze uczestniczące w miesięcznym badaniu produkcji wyrobów przemysłowych o liczbie pracujących 50 i więcej osób, dodatkowo na zasadach dobrowolności sprawozdały, że wyprodukowały 5 090 482 sztuk maseczek ochronnych stosowanych w medycynie oraz 11 237 711 sztuk maseczek ochronnych pozostałych.
Czytaj dalej

Publikacja Koniunktura w przetwórstwie przemysłowym, budownictwie, handlu i usługach 2000-2020 (październik 2020)

23.10.2020
Ocena sytuacji przedsiębiorstw przemysłowych, budowlanych, handlowych i usługowych (z pogłębioną prezentacją wyników dla sekcji zakwaterowanie i gastronomia) uzyskana na podstawie subiektywnych ocen aktualnej i przewidywanej koniunktury gospodarczej wyrażonych przez dyrektorów ankietowanych firm.
Czytaj dalej
1    333  334  335  336  337  338  339  340  341    474
Do góry

Newsletter