Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Wody chłodnicze

Nazwa angielska: Cooling water

Definicja:

Wody używane w procesach produkcyjnych, głównie w elektrowniach cieplnych do celów chłodzenia. Są to zwykle wody podgrzane, które powodują tzw. zanieczyszczenie termiczne wód.


Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:

Wody chłodnicze, w tym pochodzące z obiegów chłodzących, nie wymagające oczyszczania muszą spełniać następujące warunki:

1. są odprowadzane do wód powierzchniowych wydzielonym dla nich systemem kanalizacji i nie następuje mieszanie ich z innymi ściekami wymagającymi oczyszczania,

2. ładunki zanieczyszczeń w wodach chłodniczych (po procesie produkcyjnym) nie są większe od ładunków zanieczyszczeń w wodach pobranych do celów chłodzenia,

3. temperatura określona w pozwoleniu wodnoprawnym dla wód chłodniczych odprowadzanych do: - jezior oraz ich dopływów nie przekracza +26 st. C, albo naturalnej temperatury wody w przypadku gdy jest ona wyższa niż +26 st. C; - pozostałych wód, z wyjątkiem morza terytorialnego, nie przekracza +35 st. C.

W przypadku odprowadzenia wód chłodniczych bez ważnego pozwolenia wodnoprawnego, całość tych wód należy traktować jako ścieki nieoczyszczone.


Źródło definicji:
  • ustawa z dnia 20 lipca 2017 r. – Prawo wodne
    Miejsce publikacji: (Dz. U. z 2024 r. poz. 1087, z późn. zm.)

Pojęcie nadrzędne:

Dziedzina:
Stan i ochrona środowiska

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter