Menu
	
	
		
	
Definicja:
	
	
Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:
Może również wydawać posiłki jednorazowe. Jest wyodrębniona organizacyjnie i lokalowo, zlokalizowana na terenie zakładu pracy (stołówka pracownicza), szkół, uczelni, ośrodków wypoczynkowych. Prowadzi ograniczony asortyment posiłków przy zastosowaniu samoobsługi lub obsługi kelnerskiej, stosując przy tym w przeważającej części system abonamentowej sprzedaży i wydawania posiłków.
			
			
Źródło definicji:
	
		
		
		
Pojęcie nadrzędne:
		
	
		
		
Dziedzina:
Rynek wewnętrzny
	
	
	
									
	
			
	
		Stołówka
	Nazwa angielska:
			Canteen
	
Definicja:
Placówka zbiorowego żywienia zapewniająca określonym grupom konsumentów, posiłki (głównie obiadowe), ale także śniadaniowe i kolacje.
Dodatkowe wyjaśnienia metodologiczne:
Może również wydawać posiłki jednorazowe. Jest wyodrębniona organizacyjnie i lokalowo, zlokalizowana na terenie zakładu pracy (stołówka pracownicza), szkół, uczelni, ośrodków wypoczynkowych. Prowadzi ograniczony asortyment posiłków przy zastosowaniu samoobsługi lub obsługi kelnerskiej, stosując przy tym w przeważającej części system abonamentowej sprzedaży i wydawania posiłków.
Źródło definicji:
- 
						Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: - 
Pojęcie nadrzędne:
Dziedzina:
Rynek wewnętrzny
					Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail:
						GUS – Departament Handlu i Usług
e-mail: