Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Ubój zwierząt gospodarskich w ubojniach

Nazwa angielska: Slaughter of livestock in slaughterhouses

Definicja:

Całkowity ubój zwierząt poszczególnych gatunków w rzeźniach i ubojniach, tj. łącznie ujętych ubitych zwierząt, których mięso uznane zostało za przydatne do spożycia oraz zwierząt, których mięso zostało zdyskwalifikowane. Dotyczy ubojów zwierząt skupionych przez podmiot dokonujący uboju (tj. stanowiących własność jednostki sprawozdawczej) oraz ubojów dokonywanych przez jednostkę sprawozdawczą na zlecenie (mięso ubitych zwierząt stanowi własność zleceniodawcy i jest przez niego zagospodarowywane).


Źródło definicji:
  • Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
    Autor: Główny Urząd Statystyczny
    Miejsce publikacji: -

Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter