Menu
Definicja:
Źródło definicji:
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Ubój zwierząt gospodarskich w ubojniach
Nazwa angielska:
Slaughter of livestock in slaughterhouses
Definicja:
Całkowity ubój zwierząt poszczególnych gatunków w rzeźniach i ubojniach, tj. łącznie ujętych ubitych zwierząt, których mięso uznane zostało za przydatne do spożycia oraz zwierząt, których mięso zostało zdyskwalifikowane. Dotyczy ubojów zwierząt skupionych przez podmiot dokonujący uboju (tj. stanowiących własność jednostki sprawozdawczej) oraz ubojów dokonywanych przez jednostkę sprawozdawczą na zlecenie (mięso ubitych zwierząt stanowi własność zleceniodawcy i jest przez niego zagospodarowywane).
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: