Menu
Definicja:
Źródło definicji:
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych
Nazwa angielska:
Consumption of selected foodstuffs
Definicja:
Spożycie opracowywane jest metodą bilansową: produkcja powiększona o import, pomniejszona o eksport oraz ubytki i straty produktów rolnych u producentów i w obrocie, z uwzględnieniem zmiany stanu zapasów u producentów i w jednostkach handlowych. Produkcję niektórych surowców rolnych (ziarno zbóż, ziemniaków, warzywa, owoce, mleko i jaja) pomniejsza się ponadto o ich zużycie na cele produkcyjne (siew, spasanie, surowce dla gorzelni, krochmalni itp.). Dane o poziomie spożycia służą ocenie globalnych zmian spożycia żywności w kraju ogółem i na 1 mieszkańca .
Źródło definicji:
-
Opracowanie własne Głównego Urzędu Statystycznego
Autor: Główny Urząd Statystyczny
Miejsce publikacji: -
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: