Menu
Definicja:
Źródło definicji:
Dziedzina:
Działalność rolnicza
Powierzchnia upraw strączkowych jadalnych
Nazwa angielska:
Harvested area of edible pulses
Definicja:
Powierzchnia zasiana grochem i fasolą oraz innymi roślinami strączkowymi jadalnymi (bobem, soczewicą, cieciorką, soją) uprawianymi na ziarno. Do powierzchni upraw strączkowych jadalnych nie zalicza się areału zasianego grochem, z którego przewiduje się dokonanie zbioru grochu w stanie niedojrzałym oraz fasolą szparagową (z której nie przewiduje się dokonania zbioru nasion - dojrzałego ziarna).
Źródło definicji:
-
Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
Autor: Główny Urząd Statystyczny - Biuro Spisów
Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2001 r.
Dziedzina:
Działalność rolnicza
Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: