Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Zawsze możesz zmienić te ustawienia.

Pojęcia stosowane w statystyce publicznej

Pokaż QR Code A A A pobierz stronę jako plik pdf Drukuj

Powierzchnia upraw strączkowych jadalnych

Nazwa angielska: Harvested area of edible pulses

Definicja:

Powierzchnia zasiana grochem i fasolą oraz innymi roślinami strączkowymi jadalnymi (bobem, soczewicą, cieciorką, soją) uprawianymi na ziarno. Do powierzchni upraw strączkowych jadalnych nie zalicza się areału zasianego grochem, z którego przewiduje się dokonanie zbioru grochu w stanie niedojrzałym oraz fasolą szparagową (z której nie przewiduje się dokonania zbioru nasion - dojrzałego ziarna).


Źródło definicji:
  • Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
    Autor: Główny Urząd Statystyczny - Biuro Spisów
    Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2001 r.

Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo

Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
Do góry

Newsletter