Menu
	
	
		
	
Definicja:
	
			
			
Źródło definicji:
	
		
		
	
		
		
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
	
	
	
									
	
			
	
		Powierzchnia upraw strączkowych jadalnych
	Nazwa angielska:
			Harvested area of edible pulses
	
Definicja:
Powierzchnia zasiana grochem i fasolą oraz innymi roślinami strączkowymi jadalnymi (bobem, soczewicą, cieciorką, soją) uprawianymi na ziarno. Do powierzchni upraw strączkowych jadalnych nie zalicza się areału zasianego grochem, z którego przewiduje się dokonanie zbioru grochu w stanie niedojrzałym oraz fasolą szparagową (z której nie przewiduje się dokonania zbioru nasion - dojrzałego ziarna).
Źródło definicji:
- 
						Instrukcja metodologiczna do Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.
Autor: Główny Urząd Statystyczny - Biuro Spisów
Miejsce publikacji: GUS, Warszawa 2001 r. 
Dziedzina:
Rolnictwo i rybactwo
					Jednostka odpowiedzialna merytorycznie:
GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail:
						GUS – Departament Rolnictwa i Środowiska
e-mail: