Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization - FAO)
Organizacja działająca w ramach ONZ, utworzona w 1945 r., zajmująca się walką z biedą i głodem oraz podnoszeniem dobrobytu poprzez redystrybucję żywności i rozwój obszarów wiejskich. FAO jest forum, na którym wszystkie narody mogą w równouprawniony sposób negocjować umowy i debatować. Organizacja zbiera również i opracowuje informacje oraz prowadzi własne badania. Pomaga krajom rozwijającym się oraz krajom w okresie transformacji modernizować i usprawniać rolnictwo, leśnictwo i rybołówstwo w celu zapewnienia wyżywienia ludności. Siedziba FAO mieści się w Rzymie.
FAO zajmuje się również zbieraniem, opracowywaniem i rozpowszechnianiem danych dotyczących produkcji, dystrybucji, konsumpcji produktów żywieniowych, walki z niedożywieniem i głodem, stanu i rozwoju w branżach takich jak: rolnictwo, leśnictwo, rybołówstwo i hodowla zwierząt. Wydział statystyczny FAO, odpowiedzialny za bazę danych FAOSTAT, oferuje bezpłatny i łatwy dostęp do bazy danych w języku: angielskim, francuskim, hiszpańskim.
Polska statystyka publiczna, a w szczególności GUS jako jej krajowy koordynator, zobowiązany jest do udostępniania informacji statystycznej na wielu płaszczyznach. Jedną z nich jest przekazywanie przez GUS danych do statystycznych agend organizacji międzynarodowych, w tym Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Dla przykładu w 2017 r. przesłano do FAO dane dot. między innymi herbaty czy nawozów.