Zaklasyfikowanie różnego typu wyrobów zawierających kakao
Wyroby piekarnicze z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. | Wyroby piekarnicze nie zawierające kakao |
10.7 Wyroby piekarnicze i mączne | 10.7 Wyroby piekarskie i mączne | CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby | Obecność kakao w wyrobach piekarniczych i mącznych nie ma wpływu na ich zaklasyfikowanie |
2. | Wyroby piekarnicze zawierające kakao w dowolnej ilości lub/i oblane częściowo lub całkowicie czekoladą |
10.7 Wyroby piekarnicze i mączne | 10.7 Wyroby piekarskie i mączne | CN 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby |
Wyroby cukiernicze z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. | Wyroby cukiernicze nie zawierające kakao |
10.82.23.0 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), |
10.82.23.0 Wyroby cukiernicze (włączając białą czekoladę), |
CN 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao | |
2. | Wyroby cukiernicze zawierające kakao w dowolnej ilości |
10.82.2 Czekolada |
10.82.2 Czekolada |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku wyrobów cukierniczych dodatek kakao (nawet w niewielkiej ilości) ma wpływ na zaklasyfikowanie |
Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż (kukurydzy, pszenicy, ryżu, itp.), którym nadana została kruchość przez spęcznianie lub prażenie oraz produkty otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie, z mąki lub otrąb |
10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby z ziaren zbożowych |
10.61.33.0 Płatki śniadaniowe zbożowe oraz pozostałe wyroby |
CN 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
2. |
Przetwory spożywcze otrzymywane z ziaren zbóż (kukurydzy, pszenicy, ryżu, itp.), którym nadana została kruchość przez spęcznianie lub prażenie oraz produkty otrzymywane przez spęcznianie lub prażenie, z mąki lub otrąb, |
10.82.2 Czekolada i pozostałe wyroby cukiernicze |
10.82.2 Czekolada i wyroby cukiernicze |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku przetworów spożywczych z grupowania PKWiU 10.61.33.0 |
Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, także w postaci proszku z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, (także w postaci proszku), |
10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane | CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
2. |
Przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, ( także w postaci proszku), |
10.82.2 Czekolada |
10.82.2 Czekolada |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku przetworów spożywczych z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, dodatek kakao w ilości większej niż 40% ma wpływ na zaklasyfikowanie |
Pozostałe wyroby spożywcze (grupowanie PKWiU 10.89.19.0) w postaci proszku z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Proszki do wyrobu kremów, galaretek, lodów śmietankowych lub podobnych nawet słodzone |
10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane | CN 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone | |
2. |
Proszki do wyrobu kremów, galaretek, lodów śmietankowych lub podobnych nawet słodzone |
10.82.2 Czekolada |
10.82.2 Czekolada |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku wyrobów z grupowania PKWiU 10.89.19.0 |
Wyroby mleczarskie z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka) |
10.51.1 Mleko i śmietana, przetworzone w postaci płynnej
10.51.55.0 Serwatka |
10.51.1 Mleko płynne przetworzone i śmietana 10.51.2 Mleko w postaci stałej
|
CN 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego CN 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego CN 0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone |
|
2. |
Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka) |
10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane |
CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; |
W przypadku wyrobów mleczarskich (tj. mleka, śmietany, serwatka) |
3. |
Wyroby mleczarskie (tj. mleko, śmietana, serwatka) |
10.82.2 Czekolada i pozostałe wyroby cukiernicze | 10.82.2 Czekolada i wyroby cukiernicze |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku wyrobów mleczarskich (tj. mleka, śmietany, serwatka) |
4. |
Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
10.51.52.0 Jogurt |
10.51.52.0 Jogurt |
CN 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir |
|
5. |
Jogurt i pozostałe rodzaje sfermentowanego lub zakwaszonego mleka lub śmietany |
10.51.52.0 Jogurt |
10.51.52.0 Jogurt |
CN 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao |
W przypadku |
6. |
Przetwory spożywcze na bazie surowców |
10.89.19.0 Różne artykuły spożywcze (włączając karmel, ekstrakt słodowy), gdzie indziej niesklasyfikowane |
10.89.19.0 Pozostałe różne artykuły spożywcze, gdzie indziej niesklasyfikowane |
CN 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, |
W przypadku |
7. |
Przetwory spożywcze na bazie surowców |
10.82.2. Czekolada i pozostałe wyroby cukiernicze | 10.82.2 Czekolada i wyroby cukiernicze |
CN 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao |
W przypadku |
Napoje z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Napoje, bezalkoholowe (inne niż mleczne) lub alkoholowe (np. „creme de cacao”), gotowe do spożycia |
Dział 11 Napoje | Dział 11 Napoje | Dział 22 Napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet |
W przypadku napojów (innych niż mleczne) |
2. |
Napoje, bezalkoholowe (inne niż mleczne) lub alkoholowe (np. „creme de cacao”), gotowe do spożycia |
Dział 11 Napoje | Dział 11 Napoje | Dział 22 Napoje bezalkoholowe, alkoholowe i ocet |
Lody z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Lody śmietankowe |
10.52.10.0 Lody śmietankowe |
10.52.10.0 Lody śmietankowe |
CN 2105 Lody |
W przypadku wyrobów z grupowania PKWiU 10.52.10.0 |
2. |
Lody śmietankowe |
10.52.10.0 Lody śmietankowe |
10.52.10.0 Lody śmietankowe |
CN 2105 Lody |
Lekarstwa z dodatkiem kakao | |||||
---|---|---|---|---|---|
Lp. | Opis wyrobu | PKWiU 2015 | PKWiU 2008 | CN 2017 | Uwagi |
1. |
Lekarstwa |
Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki i pozostałe wyroby farmaceutyczne |
Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki |
Dział CN 30 Produkty farmaceutyczne |
W przypadku wyrobów objętych działem PKWiU 21 |
2. |
Lekarstwa |
Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki i pozostałe wyroby farmaceutyczne |
Dział 21 Podstawowe substancje farmaceutyczne, leki |
Dział CN 30 Produkty farmaceutyczne |